Bröllop och juridik - Gillis Edman Bröllop

Bröllop och juridik

Bröllopet är verkligen en fantastisk dag fylld av kärlek, men visste du att som "bonus" får du dessutom ett bra juridiskt skydd genom äktenskapet.

Särskilt om du tar hjälp av våra duktiga och engagerade jurister. Här berättar vi lite om det som är viktigast att tänka på vid giftermålet, när det handlar om lag och rätt.

Hur påverkar vårt bröllop vår familjejuridiska situation?

Två saker är centrala när ni ingår äktenskap: bodelning och arv. Bodelning sker vid skilsmässa eller vid dödsfall. Arv sker när någon har dött.

När vi gifter oss är huvudregeln att allt vi äger blir giftorättsgods. Praktiskt innebär det att den som äger bilen, huset eller aktierna fortsätter att äga dessa, men att de vid en bodelning ska delas lika mellan makarna. Om ena maken har tillgångar värda 100 000 kr och den andra maken har tillgångar värda 1 900 000 kr kommer makarna efter bodelning att få vardera 1 000 000 kr.

I vissa fall vill de blivande makarna inte att tillgångarna ska hälftendelas vid en bodelning. Det kan handla om att den ena maken har ett företag eller sommarstuga hen vill skydda, eller att makarna inte vill ha en hälftendelning avseende några tillgångar alls. I dessa fall bör makarna ta hjälp med att upprätta ett äktenskapsförord. I äktenskapsförordet går det att reglera att vissa eller alla tillgångar blir enskild egendom. Enskild egendom hälftendelas inte vid en bodelning. Det är ofta klokast att upprätta äktenskapsförordet före giftermålet, men det går också att göra efteråt.

Hindersprövning

Innan man kan gifta sig behöver man ansöka om hindersprövning. Enligt svensk lag måste man vara ogift, över 18 år och inte släkt på nära håll. Vår bröllopskoordinator hjälper er att ansöka om hindersprövning.

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om juridik i samband med bröllop

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om juridik i samband med bröllop. Om du inte hittar svar på sin fråga är du alltid välkommen att kontakta en av våra jurister.

Hur länge gäller hindersprövningen?

Intyget är giltigt i 4 månader.

Läs mer

Vad gäller angående arv?

När man är gift och någon av makarna dör sker först bodelning. Sedan ska arvet fördelas.

Läs mer

Vilka intyg ska vigselförrättaren ha?

Intyget om hindersprövning och vigselintyget från Skatteverket.

Läs mer

Vi har gift oss i utlandet – är vi gifta i Sverige också?

När ni kommer tillbaks till Sverige registrerar ni själva er vigsel hos Skatteverket, sedan är vigseln giltig även här.

Läs mer

På Gillis Edman har vi lång erfarenhet av att ta hand om livets viktigaste händelser. På våra kontor fördelade över hela Västsverige hjälper vi kunder utforma personliga bröllop och familjejuridik.

Adress

undefined, undefined

Telefon

E-post

info@gillisedman.se