Vanliga frågor om bröllopsinbjudan
Vad är dyrast på ett bröllop?
Bröllopsfesten, mottagningen är vanligtvis den tyngsta budgetposten. Fotografering, kläder och smycken är också stora poster.
Läs merVad kostar en bröllopsfest?
Det är många moment som ingår i en bröllopsfest, flera roliga men ack så kostsamma budgetposter som trängs: mat, musik, dryck, transport, underhållning, personal, lokalhyra osv. Bröllopsfesten är den största utgiften under ett bröllop. Man kan ha hejdundrande bröllopsfester för båda stora och små plånböcker. Allt kan anpassas efter budget.
Läs merHur gör man en bröllopsbudget?
Ett förslag är att först fundera på hur många ni vill bjuda, och sedan dela antalet gäster med ert totala kapital, för att på så vis få fram en kostnad för varje gäst. Summan ni får fram ger er en indikation på hur mycket ni har att röra er med. Vill ni bjuda 95 personer […]
Läs merMåste man vara konfirmerad för att gifta sig?
Nej.
Läs merVad är en morgongåva?
Traditionellt sett var det en gåva till bruden efter första natten tillsammans. Det kunde vara en gård, en bit mark eller en fastighet, som skulle garantera försörjning för bruden om något hände brudgummen. Idag är det en kärleksgåva, makar emellan.
Läs merFår jag sitta brevid min respektive?
En grundregel för bordsplaceringen är att det är brudparet som bestämmer. Traditionellt sett är det bara det nygifta paret som sitter tillsammans under bröllopsmiddagen. Övriga gifta par sitter inte tillsammans.
Läs merHur gör jag om jag behöver specialkost?
Det anmäler du i samband med att du svarar på inbjudan.
Läs merVarför ska ringen bäras på vänster hand?
Enligt de gamla romarna bar man ringen för att visa och ständigt påminnas om trohetseden man svurit varandra. De gamla egyptierna ansåg att det gick en ven ifrån ringfingret på vänstra handen direkt till hjärtat, där själen har sitt ursprung. Idag vet vi att alla vener går till hjärtat men däri ligger ursprunget till att […]
Läs merFördel eller nackdel med titanringar?
Materialet har väldigt god hållbarhet, samtidigt som det är mycket hårt och svårbearbetat. Det går att göra lätta tunna och smidiga smycken med låg vikt, det är däremot svårt att göra om eller bearbeta en redan befintlig ring i titan.
Läs merVad betyder alliansring?
En modell av ring där flera stenar på rad bildar ett band, det kan vara diamanter eller andra färgade stenar. Modellen kallas på engelska för Eternity band och symboliserar den eviga kärleken mellan 2 personer. Populär som vigselring.
Läs merNär börjar namnbytet att gälla?
Det beror på handläggningstiden hos Skatteverket. Om det är viktigt för er att namnändringen är klar vid vigseln, rekommenderar vi en ansökan i god tid.
Läs merNär byter man namn?
Namnbyte gör ni inför eller efter vigseln. Hos Skatteverket under fliken Folkbokföring ansöker ni om namnbyte. Vissa kriterier måste uppfyllas, till exempel kan ni byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Ni kan byta namn flera gånger under äktenskapet. Vissa namnansökningar har en avgift, medan […]
Läs merVad ska man ta med när man gifter sig?
Intyget om hindersprövning och ert vigselintyg från Skatteverket.
Läs merVilka intyg ska vigselförrättaren ha?
Intyget om hindersprövning och vigselintyget från Skatteverket.
Läs merVem får gifta sig?
Alla, förutsatt att du är myndig, ogift och gifter dig med en person du inte är besläktad med.
Läs merHur länge gäller hindersprövningen?
Intyget är giltigt i 4 månader.
Läs merHur lång tid i förväg ansöker vi om hindersprövning?
Intyget är giltigt i fyra månader och efter ett godkännande får ni två intyg, hindersprövning och vigselintyg. De handlingarna ska in till stadsledningskontoret senast två veckor före vigseln. Namnändring Namnbyte gör ni inför eller efter vigseln. Hos Skatteverket under fliken Folkbokföring ansöker ni om namnbyte. Vissa kriterier måste uppfyllas, till exempel kan ni byta till […]
Läs merFår man gifta sig med sin kusin?
Ja, eftersom ni inte är släkt i upp- eller nedstigande led anses ni inte ha ett släktskap som utgör ett äktenskapshinder enligt äktenskapsbalken.
Läs merHur gammal måste jag vara för att gifta mig?
18 år.
Läs merVad är en hindersprövning?
Skatteverket säkerställer genom en hindersprövning att det inte finns några hinder för er att gifta er i Sverige. Ni måste vara myndiga, ogifta och får inte vara besläktade med varandra.
Läs merHur ansöker jag om hindersprövning?
Ansök om hindersprövning genom att fylla i blankett SKV 7880 på Skatteverkets hemsida och skicka eller lämna den till Skatteverket. Beroende på vilken anknytning ni har till Sverige kan ni behöva lämna in även andra handlingar och/eller personligen besöka Skatteverket vid ansökningstillfället. Planerar du bröllopet med vår hjälp så kan vi hjälpa dig med ansökan.
Läs merFår jag verkligen tur om det regnar?
Enligt gammal sed så varslar av vatten eller av snö glittrande brudkronor om framtida rikedomar.
Läs merBehöver jag verkligen något blått?
För somliga är skrock och seder en viktig eller åtminstone kär tradition på bröllopsdagen. Så måste du bära blått? Nej, absolut inte. Men väljer du att bära blått så hoppas vi att det även ligger ett silvermynt i din sko. Något gammalt något nytt, något lånat något blått. Det gamla för att påminna om det […]
Läs merMalin Sjöberg
Bröllopskoordinator