Borgerligt eller kyrkligt

Oavsett om du väljer en borgerlig eller kyrklig ceremoni vill vi göra den till ett fint minne som avspeglar den avlidnes personlighet och liv. En kyrklig begravning kan vara mer traditionell, medan en borgerlig begravning står utanför religiösa ritualer och kan få ett friare upplägg, t ex med mycket musik och sång samt minnesord.

Ofta hålls den borgerliga begravningen i ett kapell eller någon annan lokal som anhöriga valt ut, och ceremonin förbereds genom samtal mellan familjen och en officiant. Varje kommun har officianter men även en anhörig eller någon från oss kan fungera som officiant – era önskemål får styra.

Jordbegravning eller kremationsbegravning

Vid de flesta begravningar tar anhöriga ett sista farväl vid kistan i kapellet. Om det är en jordbegravning finns också möjlighet att ta farväl vid graven, i samband med själva gravsättningen.

Personligt utformad begravning

Den svenska kyrkoordningen innehåller vissa obligatoriska moment, och kan ibland sätta gränser för vad man får och inte får göra vid en begravning. En bra dialog med präst och musiker brukar lösa de flesta önskemål. En borgerlig ceremoni lämnar stor frihet, men även vid en kyrklig ceremoni är det fritt fram att smycka kistan med inramade foton, teckningar, småsaker och annat som hedrar minnet av den avlidne.